MADE CREATIVES LOGO Tekengebied

Mandala als bellypaint

Blog Lonneke

Bellypaint uitgelicht

Mandala’s hebben een hypnotiserend effect en een prachtige betekenis. Het woord mandala betekent ‘magische cirkel’. Cirkels staan voor natuurlijke orde en eenheid. De cirkel is zonder begin of einde een symbool voor eeuwigheid. Met ingewikkelde verwevingen staat hij ook symbool voor verbinding. Het midden symboliseert de oerkracht, de plek waar alles begint en zich verbindt.

 

Mandala als bellypaint

Als je dat allemaal leest, klinkt een mandala als een goede keuze voor een bellypaint. Een zwangerschap is namelijk een en al verbinding en oerkracht. Het is toch een wonder wat een lichaam allemaal kan maken! Soms staan we daar echt niet genoeg bij stil.

De meeste vrouwen vinden een bellypaint daarom zo fijn: echt even stilstaan bij waartoe je lichaam in staat is. Dat was ook het geval voor Lonneke. Ze wilde graag een mandala als bellypaint met een warme en levendige achtergrondkleur.

 

Verschillende ontwerpen

Een mandala is erg complex qua betekenis en om te tekenen. Symmetrie en strakke lijnen staan centraal. Dat op een ronde buik voor elkaar krijgen, is niet bepaald eenvoudig. Gelukkig deins ik er niet voor terug om een moeilijker ontwerp te creëren en ging ik meteen aan de slag. Eerst tekende ik verschillende mandala’s uit met het tekenprogramma op mijn iPad. Zodra ik met die mandalavormen tevreden was, bedacht ik een plan om ze op een buik te krijgen.

Laatst kocht ik een plotter, waarmee ik mijn eigen sjablonen kan printen en uitsnijden. Die kan ik ook wel met de hand schilderen, maar dan duurt het proces ontzettend lang. Bovendien moet ik er rekening mee houden dat mijn canvas een zwangere vrouw is. De tijdsduur en de mate waarin de vrouw belast wordt, zijn bepalende factoren.

 

De eigenlijke bellypaint

Lonneke bleek een heel relaxte vrouw die van een beetje uitdaging houdt. Het was de eerste keer dat ik met zo’n ingewikkeld sjabloon te werk ging. Ik merkte al snel dat sommige dingen niet zouden gaan zoals ik vooraf had bedacht. Dat is niet erg, want daar leer ik van.

Lonneke vond het zelfs leuk dat ik bij haar iets heel nieuws ging proberen. Ze was geduldig en tijdens het schilderen kletste ze met mij zoal over haar zwangerschap, werk en partner. Ik ben heel blij met hoe de eigenlijke bellypaint eruitzag en hoe gezellig de middag verlopen was.

 

Foto’s van een zwangere buik

Achteraf maak ik altijd foto’s van de zwangere buik; dat zit in mijn bellypaintpakket inbegrepen. Ik vind het leuk om de ervaring op die manier af te sluiten. ’s Avonds kan je de verf er weer af wassen. Het gaat mij echt om de beleving, om stilstaan bij het wonder in je lichaam en tegelijkertijd een bijzondere herinnering maken. Dan is het extra leuk om er mooie foto’s van te hebben.

Hoe vaak heb jij de tijd genomen om foto’s te maken tijdens je zwangerschap? Ik heb eigenlijk maar twee goede foto’s van de tijd waarin ik van mijn jongste kind zwanger was. Een daarvan is die van mijn bellypaint. Wil jij er binnenkort ook een?