MADE CREATIVES LOGO Tekengebied

Carina en Youp

Blog Carina en Youp

Afgelopen najaar leerde ik Carina kennen via een appje. Ze had mijn nummer via Jannicke van Bundeltje Liefde (zwangerschapsbegeleiding). We hebben een tijdje met elkaar geappt, maar om te bellen, moesten we een afspraak maken. Waarom werd me al snel duidelijk: Carina is doof en om te bellen, moest haar man erbij zijn om te kunnen tolken in gebarentaal.

Dat was een heel fijn gesprek, waarin ze duidelijk maakte wat ze graag wilden: een bellypaint met de Ark van Noach, een regenboog en een luchtballon. Alle onderdelen hebben betekenis voor ze. Zo was de luchtballon erg belangrijk, omdat ze daar zelf veel mee hebben en hij stond ook op hun trouwkaart. Ik ging voor ze aan de slag om een ontwerp te maken.

Op de dag van de bellypaint zelf kwamen zowel Carina als Youp. Ik vond het spannend, want ik ben nooit eerder niet in staat geweest om met de zwangere zelf te communiceren. Maar mijn vrees was ongegrond, want we hebben hele fijne gesprekken gehad met z’n drieën. Op de foto zegt ze “ik hou van jou” in gebarentaal. Zo mooi!

Vanuit die afspraak vroegen ze of ik ook muurschilderingen doe. Ik heb dat nog nooit gedaan (behalve gewoon thuis en toentertijd bij mijn schoonvader thuis), maar ik denk dat ik het wel kan. Ze wilde dezelfde painting, maar dan nog met een toevoeging. Ze wilden nog een baby, gedragen door twee armen. Ook daar maakte ik eerst een ontwerp voor.

Ik ben daar best wat uren geweest om die muurschildering te maken. Dennis (mijn man) heeft zelfs nog geholpen om daar de boel te witten. Hij heeft me ook geholpen met de opzet van de schets.

Als Youp niet thuis was, kon ik ook de muziek zo hard zetten als ik wilde en meezingen, want Carina vond dat niet erg (als Youp thuis was, deed ik dat eigenlijk ook, maar misschien iets minder hard zingen…).

Ik was bij hen in de periode dat mijn schoonvader heel erg ziek werd en uiteindelijk overleed. Het is gek om te zeggen, maar het was bijna helend om in die periode te kunnen schilderen, zonder aan iets anders te denken. Youp en Carina zijn beiden zeer empathische mensen, bij wie je je heel fijn voelt. Natuurlijk is het werk, maar bij mij is iets zelden “gewoon een klus”. Je komt bij mensen thuis, je leert ze kennen en je mag iets betekenisvols maken in een hele bijzondere fase van het leven. En daarom is mijn werk het beste werk van allemaal.