MADE CREATIVES LOGO Tekengebied

Gipsen beeld van een hondenpootje

Blog Lysanne

Een afdruk van een hondenpootje

Soms krijg ik heel bijzondere verhalen en vragen. Zo ook van Lysanne. Haar vraag was nogal emotioneel. Die ging namelijk over een handbeeld van haar en haar hondje.

Haar hondje was vermist geraakt en helaas een week later dood terug gevonden. Dat is natuurlijk al een keiharde klap. Ze had niet veel tijd om afscheid te nemen, maar ze wilde wel nog wat tastbaars om het te kunnen herinneren. Boven had ze zelf nog een afgietselkit liggen, een setje waar je zelf een afdruk mee kan maken. Snel heeft ze dat erbij gepakt en een lifecast van haar hand en het hondenpootje gemaakt.
Helaas is het gipsen niet goed gegaan. Haar vingers waren niet mooi gegipst en er zaten lelijke plekken op de polsafdruk. Ook het hondenpootje was samen met twee nageltjes afgebroken. Dat is dan ook superjammer bij zo’n belangrijk beeld. Je kan het proces namelijk niet zomaar overdoen.

Aanvullen met klei

Lysanne vroeg aan mij of ik het beeldje kon repareren. Ik zal eerlijk zijn: dat zou een flinke klus worden. Ik hoefde niet zelf de lifecast nog uit te voeren, maar er viel heel wat te herstellen. Uiteindelijk besloot ik om een mini-lifecast te maken van de vingers die het beeld miste. Die afdruk heb ik gebruikt om het originele beeld aan te vullen. Het gipsen beeld heb ik met klei bijgewerkt. De afdruk is dus wel opnieuw van haar vingers, maar dan in een ander materiaal.

Een mal maken

Van het gipsen beeld met de klei heb ik een nieuwe mal gemaakt. Ik heb er een uit gehaald en het een mooie brons kleur gegeven. Het originele gipsen beeld heb ik schoongemaakt en weer teruggegeven. Er zaten namelijk nog haartjes van haar hondje in en die vond ze erg kostbaar. Voor mij was het heel bijzonder om te zien dat een paar haartjes in de mal en vervolgens in het nieuwe beeld overgegaan zijn.

 

De liefde tussen mens en dier is echt

Hoewel het nieuw voor me was om met een hondenpootje te werken, snap ik heel goed hoe diep de band tussen mens en dier kan zijn. Bij al mijn beelden gaat het om de relatie tussen de mensen die samen hun hand in alginaat stoppen. Een dier is dan niet zo heel anders. Ik vond het mooi dat ik een stukje van haar hondje op die manier bij haar thuis een plekje kon geven.