MADE CREATIVES LOGO Tekengebied

Blacklight-bellypaints

Blog Claudine

Twee jaar (!) geleden kreeg ik de vraag of ik een Belle- of Rapunzelbellypaint kon maken. Ja, dat kon ik! Er schoot me een fantastisch idee te binnen: een Rapunzelpaint in blacklight. Het gloeiende haar en de lantaarns in de nacht vond ik perfect passend. Ik trok dus als een ware shopmaniak naar de winkels, want ik moest de nodige materialen nog aanschaffen. Ik kocht blacklight aquarelkleuren, twee blacklights, twee kleurlampen en een statief. Dat leek me wel een goed begin.

De spullen kwamen binnen, maar toen kwam ik erachter dat ik nog geen manier bedacht had om de lampen daadwerkelijk op het statief te kunnen zetten. Blijkbaar moet je die onderdelen los kopen. Vervolgens ging ik zelf met pvc-buizen, hout en zwarte spraypaint knutselen. Uiteindelijk had een ik goed werkend systeem, zodat ik die bellypaint werkelijk kon maken. (Voor de gein had ik ook een rookmachine gekocht. Niet omdat ik die nodig had, maar omdat ik kennelijk in een hebberige stemming was.)

Ik oefende met schilderen op de rug van een vriendin, zodat ik kon ontdekken hoe het blacklight werkte. De bellypaint werd heel leuk en toen… niks meer. De spullen legde ik aan de kant. Er kwamen andere opdrachten en mijn agenda werd steeds drukker. Soms is het best een uitdaging om twee kleine kindjes te hebben en tegelijkertijd een bedrijf te runnen.

We zijn ondertussen twee jaar verder en ik vind het zo zonde dat al die spullen liggen te verstoffen. Ik besloot mijn energie bij elkaar te rapen om daar wat aan te doen. Misschien is mijn timing niet zo goed, omdat deze tijd van het jaar altijd heel druk is: we gaan van feest naar feest, beginnend met Zoë’s verjaardag op 10 november om te eindigen met Livs verjaardag op 6 januari. Blacklight-bellypaints kan ik echter alleen in de herfst en winter schilderen. Ik kan namelijk niet mijn hele atelier verduisteren en heb echt een heel donkere ruimte nodig. Dat vind ik dan ook wel z’n charme hebben.

Ik vroeg een beetje rond in mijn omgeving en voor ik het wist had ik drie zwangere dames verzameld die gewillig slachtoffer – ik bedoel, model – wilden zijn. Ik vroeg hen om input over wat zij mooi zouden vinden. Daarover vertel ik hieronder meer.

Desi

Desi was mijn eerste model. Van tevoren had ik wel al een keer in de woonkamer op mijn man geoefend, waarbij ik erachter kwam dat zelfs Play-Doh in blacklight enorm oplicht. De avond zelf was een beetje chaotisch. De planning was die dag niet helemaal verlopen zoals we hadden gedacht en Dennis moest nog voetbaltraining geven. We aten laat en Desi was een beetje vroeg. Uiteindelijk heeft ze nog even gezellig met mijn meiden gekletst. Gelukkig konden we daarna snel naar het atelier. Bij haar kreeg ik helemaal vrij spel, dus koos ik voor een tafereel van de oceaan met kwallen en vissen op haar arm. Ik wilde de paint in profiel doen en dan op de armen doortrekken.

Blacklight-paint werkt heel anders dan gewone verf. De verf mengt en blendt anders. Ik weet dat ik vooral moet oefenen. Desi en ik hebben een heel knusse avond gehad, lekker gekletst in het donker met enkel het blacklight aan. Ze bleef maar zeggen hoe onder de indruk ze van de bellypaint was. Daar word ik erg gelukkig van!

Claudine

Claudine wilde graag wat meer vlinders. Dat vond ik meer dan prima. Ik had uit mijn bellypaint bij Desi geleerd en had enkele aanpassingen in mijn aanpak doorgevoerd. Vooral hoe ik de basis zou mengen en aanbrengen, had ik tot in de details uitgedacht. Verder merkte dat ik het ontwerp op papier in het blacklight helemaal niet goed kon zien, dus ik nam mijn iPad mee om het design op te bekijken. Uiteindelijk heb ik die niet gebruikt, maar het is het idee dat telt.

Ik gebruik vaak spattechnieken. Bij deze bellypaint werkte dat bijzonder goed. Mijn vingers gaven net zoveel licht als de buik van Claudine. Af en toe deden we het gewone licht aan om te zien hoe de schildering er in normaal licht uitziet. Eerlijk gezegd is dat niet best. Het lijkt wel alsof de verf niet goed dekt. Bij daglicht blijven er dan alleen doffe, saaie kleuren over. Misschien moet ik de volgende keer in gewoon kunstlicht en blacklight een foto maken, dan kan je het verschil goed zien. De rookmachine kwam toch nog van pas. Zo zie je maar dat het geen impulsaankoop bleek te zijn! In combinatie met het licht krijg je dankzij de rook een spectaculair effect.

Marijke

Op het moment dat ik dit bericht schrijf, moet ik de bellypaint van Marijke nog doen en neem ik weer nieuwe aandachtspunten mee. Marijke wil een nachtelijke hemel met een grote maan en een uil. Als je mij een beetje kent, weet je dat ik sowieso al dol ben op sterrenhemels. Het ontwerp en mijn schildermateriaal liggen klaar. Ik heb er al zin in!