MADE CREATIVES LOGO Tekengebied

Bellypaints uitgelicht

Emma

In dit bericht neem ik jullie graag mee in de verhalen van vier vrouwen die door mij een bellypaint lieten maken. Ik word vaak gevraagd of ik het niet erg vind dat de bellypaint er ’s avonds weer afgewassen wordt. Mijn antwoord is dan altijd: ‘Nee, dat vind ik niet erg.’ Dat is oprecht ook zo. Een bellypaint is niet voor een lange tijd gemaakt. Het gaat mij erom dat de verhalen van de moeders/ouders uit de tekening naar voor komen en dat we een fijn en mooi moment beleefd hebben. Bovendien hebben we daarna de foto’s nog.

Ik ervaar bellypainting zelf heel bewust, omdat de ervaring van het schilderen het allerbelangrijkste is. Even tot rust komen, een moment waarin jij en je zwangerschap even centraal mogen staan. Soms gebeurt dat in stilte; soms kletsen we erop los. Dat verschilt per persoon. Ik probeer aan te voelen waaraan iemand behoefte heeft. Dan hebben we naast de foto’s ook nog een fijne herinnering aan het schilderen.

Susanne

Susanne wilde graag een bellypaint en ik kreeg heel veel creatieve vrijheid. In haar woorden: ‘Ik geef me over aan de handen van de kunstenaar.’ Daar word ik altijd ontzettend blij van. Wel hebben we een keer gevideobeld om te bekijken wat haar voorkeur qua beeld was. Ze wilde graag iets expressionistisch in combinatie met bloemen, maar meer in line art-stijl.

Tijdens onze afspraak ben ik heerlijk met talloze kleuren aan de slag gegaan. De basis was een wilde golf van tinten op Susannes buik. Daarna heb ik met zwart de line art aangebracht. De grote bloem bovenin zit precies op de plek waar Susanne vaak de voetjes van haar baby voelt.

Ook met de foto’s hebben we geëxperimenteerd. Naast dat we de ‘gewone’ foto’s hebben gemaakt, probeerden we verschillende kleuren licht en een rookmachine uit. Superleuk dat Susanne de energie en het geduld had om met mij samen te werken. Ik vind de foto’s echt heel tof geworden!

Daniëlle

De bellypaint van Daniëlle was een cadeautje van haar moeder. Ik kreeg een paar kernwoorden mee: roze, bloemen en Disney. Later hoorde ik dat de familie van Daniëlle nog heel hard heeft geprobeerd om onopvallend meer informatie te krijgen over wat nu echt haar favoriete Disneyfiguur was. Dat was helaas niet gelukt, maar baby Minnie was in ieder geval erg schattig en gepast. Daniëlle vond het ontwerp zo leuk dat ik tijdens de afspraak zelfs gezellig met de vrouwen van de familie mocht lunchen.

Maria

Maria had een duidelijke inspiratiebron van haar paint: een bos vol met warme herfstkleuren. Ik kreeg heel veel ideeën van haar door en daar schrok ik eerst een beetje van. Hoe zou ik al die ideeën tot één beeld gaan verwerken, zonder dat het chaos zou worden? Later bleek echter dat ze de foto’s meer als een soort woordspin had bedoeld waarmee ze het uiteindelijke beeld probeerde te schetsen. Daardoor had ik dat beeld wel meteen goed in mijn hoofd.

De afspraak was erg gezellig. Maria had een vriendin meegenomen en met z’n drie konden we fijn praten. De tekening zelf vind ik mooi geworden, met precies de sfeer die Maria wilde creëren. Er zitten erg veel details in, zoals dieren, paddenstoelen, boomnerven … Alle onderdelen hebben een betekenis voor Maria en daar hou ik van!

Suzanne

Suzanne kreeg een schildering cadeau van haar man. Haar zwangerschap is de laatste die het koppel gepland heeft. Toch was het bijzonder om daaraan extra aandacht te besteden. Met een paar oudere kinderen heb je daar tenslotte nauwelijks tijd voor. Suzanne koos ervoor om haar echo als basis te gebruiken.

Ik heb zo goed mogelijk geprobeerd om precies de juiste profiellijn te maken, zodat de tekening echt op het kindje in haar buik lijkt. Verder gebruikte ik de kleur roze en pioenrozen, elementen die voor Suzanne van belang waren. Zo verkreeg ik alle ingrediënten om een mooie bellypaint te maken. De gesprekken met een ‘ervaren’ moeder zijn bovendien heel anders dan met een aankomende moeder. Het was dan ook echt een speciaal moment voor haar. Ik ben dankbaar dat ik dat met haar mocht delen.