MADE CREATIVES LOGO Tekengebied

Acht keer de leukste manieren om je newborn vast te leggen!

Lifecasts x

En stiekem werkt dit natuurlijk ook voor je dreumes, peuter, kleuter of een ouder kind ?

De tijd vliegt! Cliché, maar dat is natuurlijk omdat waar is. Voor je met je ogen knippert is je newborn al weer een vrolijke, brabbelende baby. Waar is de tijd gebleven dat hij of zij nog in slaap viel in je armen? Dat vond ik zelf zo heerlijk: een slapend kind tegen je aan. Met andere woorden: leg deze periode zo mooi mogelijk vast. Geloof me, je krijgt er spijt van als je het niet doet!

Mijn lijstje

In dit artikel vind je mijn leukste en mooiste manieren om dit creatief te doen. Bijna alles kan je natuurlijk door een professional laten doen, maar je kan ook een heleboel zelf! Ik noem de voordelen van een professional, maar ik geef je ook een heleboel tips om zelf creatief aan de slag te gaan.

1. Newbornshoot

Deze is vrij bekend om te doen, maar nog steeds een prachtig idee. Ook bij jou in de buurt kan je een fotograaf vinden die hierin gespecialiseerd is. Het voordeel van een professional is dat je zeker weet dat je een prachtige foto gaat krijgen. Ze hebben oog voor compositie en licht en, niet onbelangrijk, alle benodigdheden voor een lieve en mooie foto. Maar natuurlijk kan je ook zelf aan de slag gaan. Hier deel ik met jou mijn tips om je eigen fotoshoot te laten slagen

  • Onderzoek welke stijl je mooi vind. Dat doe je door een middagje lekker rond te neuzen op Pinterest of via Google. Wil je zachte kleuren of juist levendig, roze of blauw? Is je kindje bloot of met kleertjes aan? En ga zo maar door.
  • Organiseer je set: met een baby is het wel verstandig om binnen te fotograferen. Kies een plekje dat je lekker kan verwarmen (pro-tip: stook de ruimte voor deze gelegenheid op tot het echt lekker warm is) en met voldoende daglicht. Als je geen professionele studio hebt (en wie wel?) is daglicht vaak het mooist om in te fotograferen.
    De volgende stap van je set is de aankleding. Vaak werkt een effen achtergrond het mooist. Dat kan je maken met een groot stuk papier of een doek (niet vergeten te strijken).
  • Kies je aankleding en accessoires: waar ligt je kindje in of op? Op een schapenvachtje of in een mandje? Wat heeft hij of zij aan? Vind je het leuk gebruik te maken van attributen, bijvoorbeeld snoepjes (omdat je baby zo zoet is ?) of bloemen. Bedenk dit plan op tijd, zodat je tijd hebt om te winkelen of te bestellen (misschien al tijdens de zwangerschap).
  • Blok een dagdeel in je agenda. Misschien is de fotoshoot in een half uurtje gedaan, maar alle voorbereidingen kosten heel veel tijd. Je moet ook zorgen dat je kindje ontspannen is. Je wilt niet op de schopstoel zitten, omdat je iets te krap hebt gepland.
  • Zorg dat je kindje uitgerust, ontspannen en verzadigt is. Als je een slapende foto wilt, kan je die beter plannen voor je kindje twee weken oud is.
  • Jij weet het best hoe je kindje tot rust komt: bij jou drinken of een flesje, lekker knuffelen of een badje.
  • Pro-tip (en deze werkt ook bij het “gewoon” gaan slapen!): installeer een app met Baby Sleep Sounds. Deze app geeft verschillende monotone geluiden die een baby heel diep in slaap wiegen. Mijn dochter sliep heel erg goed op het geluid van de trein ?.
  • Bonustip 3: Nabewerking. Je kan je foto’s nabewerken als je dat wilt. Op de computer is Photoshop of LightRoom hiervoor ideaal. Voor op je telefoon heb je meerdere apps. Ik ben zelf erg tevreden met Snapseed, maar kijk vooral wat jij fijn vindt.
Deze foto is van Liv van twee weken oud, gemaakt door Mirije van Made by MIE

2. Groeifoto’s

Dit is een relatief makkelijke om te doen, maar je moet wel doorzetten hier mee! Zo maak ik elke week op maandag een foto van mijn jongste dochter Liv. Voor mijn oudste, Zoë, deed ik dat ook en uiteindelijk heb ik een boek laten drukken (via Albelli, de Hema, Kruidvat of in mijn geval Pixum) met de weekfoto’s van het eerste jaar en de maandfoto’s. Het leuke hiervan is dat je een heel mooi verloop van het eerste jaar hebt.
Ik maak ook maandfoto’s en dat doe ik op een Mijlpalendeken. Zo houdt je de foto’s ongeveer in dezelfde stijl. Heel eerlijk, dit deed ik ook niet bij mijn oudste, maar ik vind het wel mooier. Voor de weekfoto’s van Liv wissel ik een wit en een grijs schapenvachtje af (van de Kwantum of de Ikea).

Maandfoto van Liv, twee maanden oud

3. Milestonekaarten

Dit is ongeveer hetzelfde als het vorige puntje, maar met de Milestone / Mijlpaalkaarten kan je weer andere gebeurtenissen in kaart brengen. Je hebt kaarten bij de standaard dingen: zoveel weken of maanden oud etc., maar ook kaarten met “De hele nacht doorgeslapen” en “Mijn eerste tandje”. Leuk om deze dingen zo te onthouden voor later.

4. Filmen

Een beetje schot voor open doel, maar maak ook filmpjes. Hoe leuk is het om later terug te kunnen horen hoe zijn of haar babylachje klonk of welk gezicht ze trokken bij hun eerste hapje. Filmen kan heel makkelijk met je telefoon. Ben je geen held met de computer om het te bewerken? Ik gebruik ook wel de app “YouCut – Video Editor & Video Maker”, waarmee ik de filmpjes op mijn telefoon kan inkorten, versnellen en achter zetten.

5. Herinneringsdoosje

Een doosje om de dingen uit de babytijd in te bewaren: hun eerste pakje, het geboortekaartje, een lokje haar, een armbandje, foto’s, een ziekenhuisbandje, een afdruk van hun handje of voetje…
Je kan een mooi doosje kopen natuurlijk. Je kan ook zelf een doosje customizen. Er zijn professionals die voor jou een doosje prachtig beschilderen naar jouw wensen of het geboortekaartje. Zo heb je echt een uniek doosje voor die unieke spulletjes. Je kan zelf ook aan de slag gaan met verf. Een paar tips hierbij:

  • Kies een ontwerp die voor jou haalbaar is. Oefen desnoods eerst op papier.
  • Schaf een houten doosje aan. Je kan ze natuurlijk op internet vinden, maar soms ook bij de Action of de Ikea. Let erop dat het onbehandeld hout is.
  • Ik vind acrylverf een heel fijn medium om mee te werken op een houten doosje. Je hebt voor acrylverf heel veel verschillende merken. “Amsterdam” is een heel fijn merk, maar wel iets duurder dan de verf die je vindt bij de Action.
  • Acrylverf is op waterbasis (dus niet ongezond als je er mee aan de slag gaat), maar dus wel gevoelig voor vocht. Lak je schildering dus af met een transparante lak ter bescherming.
Een herinneringsdoosje voor James

6. Babyboek

Dit is niet persé een beeldende manier van vastleggen, maar wel leuk om bepaalde momenten te herinneren. In deze boekjes vragen ze naar elke maand en ook speciale gebeurtenissen. Je kan er ook foto’s in plakken. Er zijn een heleboel van zulke boekjes in de omloop, dus doe even onderzoek naar wat jij mooi vind.
Vind je schrijven sowieso een fijne manier om dingen vast te leggen? Dan heb ik nog twee tips voor je:

  • Maak een e-mailadres aan voor je kleine en schrijf eens in de zoveel tijd een mailtje aan hem of haar. Maak er een leuk verhaaltje van en voeg wat leuke foto’s toe en voila! Op zijn of haar 18e verjaardag (of 16e of…) geef je het wachtwoord en een kleine tijdscapsule ligt daar verborgen.
  • Schrijf jaarlijks een brief aan je kindje en bundel deze. Dit is ook een prachtig cadeau voor hun 18e verjaardag of als ze zelf papa of mama worden.

7. Geboortebordje

Met een geboortebordje bedoel ik niet zo’n bord voor in de tuin als je kindje is geboren, ook al is dat ook leuk. Ik bedoel een mooi en subtiel bordje om in huis op te hangen. Een houten bordje waar de boombast nog om heen zit. Met een mooi handschrift staat daar de naam, geboortedatum, geboortetijd, gewicht en lengte op. Soms met een mooie spreuk of schildering, wat passend is. Dit kan je ook zelf natuurlijk! Mijn tips:

  • Vind je het moeilijk om vanuit de losse pols mooi te schrijven? Probeer dan eerst in Word een aantal lettertypes uit. Kies de mooiste en print hem. Die kan je makkelijk naast je bordje leggen voor houvast.
  • Maak gebruik van hulplijnen gezet met je liniaal en een dun(!) lijntje met potlood.
  • Gebruik de tips die ik ook bij punt 5 heb opgeschreven.
Een geboortebordje voor Fayanah

8. Lifecast handje en/of voetje

Oké, ik weet niet hoe je dit zelf, zonder voorkennis moet doen. Als je een afgietsel wilt hebben, schakel dan een professional in. Zij weten precies welke materialen en handelingen ze moeten hebben voor een veilig en snel proces.
Een lifecast is een exacte weergave van een handje of voetje en zo kan je echt onthouden hoe minuscuul klein ze ooit zijn geweest. Ik werk met een giethars, waarin er ook heel veel mogelijkheden zijn voor kleur en effecten. Zo kan goud, zilver, brons, alle kleuren, met swirls of een marmereffect. Dit kan ook als je kindje wat ouder is of met jullie samen!
Wat je wel zelf kan doen is dat je een afdruk maakt met acrylverf op een papier. Kies voor stevig papier en kies een mooie kleur verf. Pro-tip (als mama ?): zet ook alvast een badje klaar en kleedt je kindje helemaal uit voor je aan de slag gaat met verf op die bewegelijke handjes en voetjes.

Dit waren mijn tips voor superleuke, tastbare herinneringen aan de babytijd. Hopelijk heb ik jullie kunnen inspireren!

Lifecast babyhandjes